zondag 25 maart 2012

Elke thuiszitter NU is een gemiste kans voor een passende plek in de maatschappij van STRAKS...?


Afgelopen week zat ik bij de kapper... We spraken over Berlijn... Zij over de stad van nu zonder muur en ik over de verdeelde stad met de muur... Frappant detail... Ik stond geparkeerd in de Berlijnstraat.... En wat later klonk bekende muziek via de radio... Pink Floyd met het nummer Breaking the Wall... Synchroniteit dus via Berlijn naar de muur... Is het nu ook tijd voor breaking the wall? Voor al die thuiszitters door niet passend onderwijs?

Zo sprak ik enkele dagen eerder een vader van een puber met PDDNOS... Die thuiszat omdat zijn VSO cluster 4 school niet de benodigde veiligheid kon bieden... Waardoor puber agressief en suicidaal werd... Omdat zijn mobiele telefoon ingeleverd moest worden... Waarmee het laatste veilige lijntje met het thuisfront werd verbroken... Uiteindelijk kregen ouders het advies om hun kind ziek te melden... En werd het kind via de leerplichtambtenaar ontheven van de leerplicht...

Maar om welke reden wordt er dan ziekgemeld? Vanwege een handelingsverlegen school of omdat het kind ècht ziek was...? Op welke manier heeft het kind passend onderwijs gekregen via een maatpak? Of verzoop het in het door school geboden confectiepak? Daarvan is de leerplichtambtenaar of de inspecteur vast op de hoogte... Toch? Of... En wat gebeurt er met het ontvangen budget voor die groep ziekgemeldde kinderen? En is bekend dat een eenmaal geëtiketteerd kind niet van regulier onderwijs geplaatst kan worden op een aan een jeugd-GGz verbonden cluster-4 school? Of dat scholen een advies vanuit jeugd-GGz niet overnemen?

Anderhalf jaar geleden werden al eens vragen gesteld aan de wethouder... Over het aantal thuiszitters binnen de groep cluster-4 leerlingen... En dat waren er heel weinig... Je kon ze op twee handen tellen... Dezelfde vraag aan de GGD gesteld, gaf alweer een ander hoger aantal... Een onjuiste weergave van het aantal thuiszitters? Verschillende definities van het begrip thuiszitter? Zoiets als het geval is met het begrip wachtlijst in de jeugdzorg? Geen wachtlijst meer voor de intake-deur, maar wel een wachtlijst voor de behandelingsdeur?

Ik ben daarom als één van die betrokken ouders binnen Passend Onderwijs Almere heel benieuwd naar het werkelijke aantal thuiszitters... Gewoon... Voor passend onderwijs... Ook in Almere... Omdat er verschillende cijfers rondgaan voor het aantal thuiszitters... Via de leerplichtambtenaar... Via de GGD brandpuntfunctionaris... Via de schoolbesturen... En op welk aantal zouden de ouders van thuiszittende leerlingen zelf komen? Is er al een meldpunt voor ouders van die thuiszitters? Al dan niet partime thuiszittend? Zelfs de minister heeft zo haar eigen notitie over aantallen absoluut verzuim en thuiszitters... Naar aanleiding van de dag van de leerplicht vorige week... Het is haar vast duidelijk dat circa 80% daarvan toe te schrijven is aan niet passend onderwijs... Dat komt vast niet door handelingsverlegen scholen... Want elke thuiszitter NU is een gemiste kans voor een passende plek in de maatschappij van STRAKS... Toch? Of...?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten