maandag 2 juli 2012

Wat zouden de Chinezen doen? Acupunctuur bij kinderen met ADHD... Kouwe drukte?


ADHD.. Er wordt momenteel veel gesproken met betrekking tot de beeldvorming van ADHD in de media... En ja... De ADHD-kenmerken bestaan... Al heel lang, aanvankelijk onder andere benamingen... Zowel in de Westerse als in de Oosterse benadering... Het werd mij nog eens duidelijk bevestigd door de scriptie van jeugdarts Jolanda Roelofs... De inhoud ervan wil ik graag delen met een ieder die kinderen en jongeren met ADHD-kenmerken behandelt en/of begeleidt... Ik kwam via internet bij haar terecht, nadat bij onze pleegzoon alle meridianen (energiebanen) via de polsdiagnose als leeg getest werden door een natuurgeneeskundig therapeut... Ik was verbaasd... Leeg? Hij heeft meer dan voldoende aan energie... Klopt, zei ze... Hij beweegt veel om zijn magneetveld weer aan te vullen... Zijn meridianen/energiebanen zijn namelijk helemaal leeg... Een andere manier om te kijken naar zijn ADHD-kenmerken...?


In de samenvatting van haar scriptie schrijft Jolanda dat in Nederland de therapie van eerste keus bestaat uit een combinatie van interventies. Het kind of de jongere krijgt vanuit de regeliere geneeskunde medicatie voorgeschreven, meestal methylfenidaat. De ouders krijgen opvoedkundige ondersteuning aangeboden. Vooral de bijwerkingen van de medicatie kunnen ouders ertoe brengen zich te oriënteren op de mogelijkheden die de complementaire alternatieve geneeskunde biedt. In haar scriptie beschrijft Jolanda een aantal zienswijzen vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), gebaseerd op vooraanstaande boeken over de Chinese acupunctuur. Daarnaast wordt een aantal wetenschappelijke artikelen besproken, die het effect van o.a. acupunctuur (in de breedste zin) op ADHD beschrijven.

Volgens Jolanda blijkt acupunctuur voor een groep kinderen met ADHD even effectief als Ritalin bij die kinderen. De bijwerkingen van medicatie blijft achterweg en het effect na het stoppen van de acupunctuur houdt langer aan dan na het stoppen van medicatie. Het effect van acupunctuur is groter bij jonge dan bij oudere kinderen. Vooral het hyperactieve, maar ook het gecombineerde type, geven een beter behandelingsresultaat met acupunctuur dan het onoplettende type. In de combinatie met andere therapieën is nog winst te halen wat betreft de effectiviteit. Wanneer lichaamsacupunctuur wordt aangevuld met fytotherapie, leidt dit tot nog betere resultaten. De aanvulling van electroacupunctuur op gedragstherapie leidt tot een beter effect, ook op de lange termijn. Acupunctuur verdient daarmee een plek in de multimodale benadering van kinderen met ADHD in het Westen.

Meer lezen kan in haar complete scriptie via http://www.naav-sno.nl/scripties/scriptie_roelofs.pdf. Zie het als een aanvulling in de zoektocht voor elk uniek kind... In het kijken naar het kind als totaal... Als mens in wording... In plaats van een verzameling van ADHD-kenmerken...

6 opmerkingen:

  1. Wat een verschrikkelijke onzin allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Acupunctuur onzin? De Chinese geneeskunde draait er al duizenden jaren op...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat acupunctuur zo oud is, is een fabeltje. In ieder geval is de acupuncture uit de Chinese traditie eerder iets als aderlaten op astrologische principes. Ook de middelen die ze er voor gebruikten lijken eerder op middeleeuwse martelwerktuigen dan die dunne naaldjes die pas in de jaren '20 van de vorige eeuw zijn bedacht (zie http://www.skepsis.nl/blog/2011/01/acupunctuur-was-en-is-astrologie/).

    En dat 'onderzoekje' van Jolanda Roelofs stelt bijzonder weinig voor. Het enige dat zij toevoegt aan het bijzonder onkritisch herkauwen wat andere acupunctuur propagandisten hebben geschreven is één casus (echt, ééntje maar!) van een jongetje dat ook gewoon aan de Ritalin zat. Hoe zij daaruit ondersteuning voor de vermeende werkzaamheid van het prikken in de oren willen halen, is mij een raadsel.

    En die onderzoeken die ze aanhaalt zijn allemaal niet geblindeerd, hebben maar weinig proefpersoenen en als ze al placebo gecontroleerd lijken te zijn, blijkt dat niet helemaal niet te kloppen als je ze leest.

    Ik zal niet zeggen dat al het voorschrijven van Ritalin nou een schoonheidsprijs verdient, maar acupunctuur lijkt me zeker niet de oplossing.

    [had de reactie per ongeluk eerst zonder naam geplaatst, maar ik houd niet van dat anonieme gedoen ;-)]

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo jongen, jij hebt er echt een studie van gemaakt!!! Graag geen commentaar op zaken waar je de ballen verstand van hebt a.u.b.

    De acupuncturist

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik studeer zelf chinese geneeskunde en heb zelf meerdere kinderen zeer goed kunnen helpen met voetreflexbehandeling, tips geven over voeding, kruiden gebruiken ipv die teringzooi slikken, en kinderen zijn zienderogend vooruit gegaan, waaronder ook mijn eigen zoon. Ook ik ga mijn scriptie schrijven over adhd, en ik kom er graag eens op terug. Ps, lees nog maar eens goed wat er bovenaan de bijsluiter van ritalin, concerta etc staat..... Ik citeer: er is nooit bewezen dat het werkt tegen adhd.
    Adhd bestaat juist niet, het is verzonnen, door de makers van die medicijnen, en er wordt heel, heel veel gelad aan verdiend. Hoe zieker de mensen zijn, hoe meer geld de farmaceutische industrie verdiend. Let maar eens op je voeding, ga naar een goede acupuncturist of voetreflex therapeute en dan spreek ik je nog wel eens.

    BeantwoordenVerwijderen